Richard Branson – Dyslexia Billionaire

Richard Branson

Di zaman kanak-kanak, Richard Branson menderita daripada Dyslexia (kesulitan untuk membaca, menulis dan mengeja). Disebabkan itu, beliau terpaksa berhenti sekolah pada umur 16 tahun. Yang mana ketika itu, guru besar sekolah berkata padanya,

” I predict you will either go to prison or become millionaire”

Jadi beliau mula buat majalahnya sendiri yang mana sasarannya adalah pelajar sebab beliau tak bersetuju cara pembelajaran pelajar di sekolah. Malangnya, majalah tersebut tak mendapat sambutan seperti yang diharapkan dan beliau merasakan ditimpa kegagalan yang besar.

Selepas itu, beliau mula menubuhkan rekod perniagaan pesanan pos yang diberi nama Virgin Records. Tidak lama selepas itu, ia menjadi label rekod bebas yang terbesar di dunia.

Ia hanya selepas dia terlepas penerbangannya bahawa dia datang dengan cabaran terbesar dalam hidupnya. Walaupun rakannya fikir ianya gila kerana bersaing dengan British Airways, tapi beliau ‘lawan’ mereka dengan strategi yang tersendiri dengan menjadikan syarikat penerbangannya, Virgin Atlantic Airlines sebagai syarikat penerbangan kos rendah dan responsif terhadap pelanggan-pelanggannya.

Hari ini, Richard Branson mengawal lebih daripada 400 syarikat dan mempunyai nilai bersih sebanyak $5.2 bilion. Kisah Richard Branson ini mengajar kita teruskan berjuang dan terus percaya pada misi dan visi kita.

“Do not be embarrassed by your failure, learn form them and start again” – Richard Branson

Sumber: Born Realist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *